INNOVATIVE PROJECT GUIDE

.

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
PMP Certification Exam Tips, Guides, Latest News And More...

PMP PMBOK 7th EDITION QUESTIONS

E-mail Print PDF

You are the project manager working for the installation of a power plant for an industrial complex. The project is performing according to schedule and budget, and is close to acceptance by the customer. Which technique from the list following will be best to ensure product acceptance?

A. Quality audit.

B. Inspection.

C. Impact analysis.

D. Project team evaluation.

Answer: B

Explanation:

Inspection will be carried out to ensure product acceptance.


During project risk identification, the project team has identified 85 risks that may affect the project. You are concerned that performing quantitative risk analysis will be time consuming, especially when this analysis is not essential for these risks. What best action may be taken by you as the project manager?

A. Analyze only those risks quantitatively for which risk warning signs could not be identified.

B. Perform qualitative risk analysis to prioritize risks.

C. Perform quantitative risk analysis for risks with high probability.

D. Analyze only those risks quantitatively which have high impact.

Answer: B

Explanation: Since quantitative analysis is not recommended, perform qualitative risk analysis to prioritize risks.


You are the project manager working for a road infrastructure project. The customer complained that the project team is not cooperative and creating unnecessary conflicts due to diverse cultural environment. The customer has requested you to resolve the issue and motivate the project team to demonstrate more stewardship. What is the customer referring to? (Select 3)

A. Respect.

B. Care.

C. Diligence.

D. Formal leadership.

E. Tailoring.

Answer: A, B, C

Explanation: Respect, care, and diligence are important factors for good relationships.


You are the project manager, and the project is in the execution stage. You have been reported details of the project schedule, along with the diagram following that illustrates a probable cumulative distribution for the project duration. What conclusion you may derive from the diagram?  

A. The probability that the project will be completed at the date marked with “Deadline” is 80%.

B. The probability that the project will definitely exceed the date marked with “Deadline” is 80%.

C. If the project meets the deadline, the project costs will be 80% of the project budgeted costs.

D. The probability that the project will meet the deadline or finish earlier is 80%.

Answer: D

Explanation: The diagram illustrates that the probability that the project will meet the deadline or finish earlier is 80%.


You are the project manager working on the development of a hybrid car, identified a project risk, and created a contingency plan for this risk. Planning of contingency reserves is ______________.

A. Active risk acceptance.

B. Active risk mitigation.

C. Passive risk avoidance.

D. Passive risk acceptance.

Answer: A

Explanation:

Planning of contingency reserves is active risk acceptance.

 
You are in the process of taking over a new health project as the project manager. The project is another country, and you are not aware of the enterprise in that country. What should you first assess at this stage? 
A. Project management plan.
B. Enterprise environmental factors.
C. Project risk register.
D. Team performance reports.
Answer: B
Explanation:
Since the project is in the initial stages, and the project manager will be working in another country where the environment is unknown, the project manager should first evaluate the enterprise environmental factors. The project management plan, project risk register, and team performance reports will not be available at this stage of the project.
 
You are the project manager for a drug research project. You have developed the project management plan, which has been reviewed by the key stakeholders and the project sponsor. The key stakeholders were concerned that the project may not be able to achieve the project objectives, though you are confident that the project is feasible. How best you can proceed further?
A. Request the key stakeholders to discuss their concerns with the project sponsor.
B. Conduct meetings with the key stakeholders to identify their precise concerns and needs, based on which change the project management plan, if necessary.
C. Re-plan your project.
D. No need to react, and execute the project according to the project management plan
Answer: B
Explanation: Since the key stakeholders have concerns, the project manager should conduct meetings with the key stakeholders to identify their precise concerns and needs, based on which change the project management plan, if necessary.
 
Which from the list following are usually considered as important characteristics for active listening. Select three.
A. Ensuring eye contact.
B. Persuading the presenter.
C. Summarizing.
D. Interpreting the communication.
E. Interrupting.
Answer: A, C, D
Explanation:
Persuading the presenter and interrupting will not contribute to active listening.
 
Your project is near closing. The contract includes a warranty period of two years for the product developed by the project. What best action should you do first?
A. Issue all important documents to project management office for managing the warranty.
B. There is no further work after closing.
C. Changes on the product may adversely affect costs. Therefore, ensure that the product is according to the specifications, so that minimum costs are not incurred during the warranty period.
D. The project cannot be closed till the end of the warranty period.
Answer: C
Explanation: 
Changes on the product may adversely affect costs. Therefore, ensure that the product is according to the specifications, so that minimum costs are not incurred during the warranty period.
 
You are the project manager of a health project, for which the project business case has been developed and now in the stage of initiation. The sponsor desires to review the high-level risks in the project. How will you obtain these risks?
A. Refer the project charter.
B. Perform qualitative and quantitative risk analysis and present the result to the sponsor.
C. Develop contingency plans for the identified risks.
D. Refer to the project risk register.
Answer: A
Explanation:
The project charter includes a description of the high level project risks.
 
 

Best PMP Exam Questions On PMBOK 7th Edition

E-mail Print PDF

21. The project manager was involved in the development of the project charter, and now it is required to be approved. Who should approve the project charter? 

A. An individual internal to the project organization

B. Project sponsor.

C. Project manager.

D. Functional manager of the performing organization.

Answer: B

Explanation: The project charter is mostly approved by the project sponsor.


22. The project scope baseline is an important artifact in the projects. What is included in the project scope baseline?

A. Subsidiary project management plans.

B. Cost baseline and schedule baseline.

C. Statement of work.

D. Product scope description, deliverables, exclusions, assumptions, acceptance criteria, and constraints.

Answer: D

Explanation: 

The project scope baseline includes the product scope description, deliverables, exclusions, assumptions, acceptance criteria, and constraints.


23. One of the most important traits for a project manager is ethical conduct. What best describes ethical conduct from the list following?

A. Ethical conduct focuses on implementing recognition and awards with coordination of the functional managers.

B. Ethical conduct should be ensured without affecting the project objectives.

C. Project manager is the role model for the project team. The personal integrity of the project manager should demonstrate the desired behavior, which should be adopted by the project team.

D. Project manager may adapt the personal behavior including ethical conduct for achieving the project objectives.

Answer: C

Explanation: 

Project manager is the role model for the project team. The personal integrity of the project manager should demonstrate the desired behavior, which should be adopted by the project team. Project manager should not adapt the ethical conduct for achieving the project objectives.


24. Lessons learned are important aspect of efficient project management. You are the project manager and have successfully reached the project closing, and need to record the lessons learned. What should not be your thoughts when you are organizing documents as lessons learned?

A. Lessons learned documentation should be easily understood.

B. Lessons learned documentation should include information how some groups or project team members caused delays in project schedule.

C. Lessons learned should promote the learning experience.

D. Lessons learned documents should be easily assessable.

Answer: B

Lessons learned documentation should not include information regarding the blame of failures on individuals.


25. Normally, configuration management do not include ___________:

A. Identification of system characteristics.

B. Controlling changes in a methodical way.

C. Documenting changes.

D. Designating responsibilities for change control.

Answer: D

Explanation: Normally, configuration management do not include designating responsibilities for change control.

Page 4 

Page 5

 

PMBOK 7th Edition PMP Exam Practice Questions

E-mail Print PDF

16. You are performing as the project manager for building a road bridge, and presently the project is in the execution stage.  The project team observed a major error in the technical drawings of the bridge. The project team performed a workaround to prevent project delay. What should be your next action as the project manager?

A. Record the technical issue, and the workaround, and process a formal change request for the change control board.

B. Change request is not essential as the problem has been resolved by the work around.

C. A formal change request side for the work already performed is not desirable.

D. It is a normal practice during project execution that irregularities occur between the technical documents and the real implementation. No action is required to be taken.

Answer: A

Explanation:

Since a major error was observed, formal approval by the change control board is essential.


17.  Project management offices can have different structures and roles. In an enterprise, the project managers are reporting directly to the project management office. Which statement may not be true from the list following?

A. Project management office can provide guidance regarding the project management methodology to be implemented.

B. Project management office can be directly responsible for the management of projects.

C. Projects will be governed by the functional organization and project managers will be responsible to expedite the change control decisions.

D. PMO can ensure efficient sharing of resources.

Answer: C

Explanation: 

It is not correct that projects can be governed by the functional organization, and project managers will be responsible to expedite the change control decisions. Other options are true.


18. You have recently took over the role of the project manager for a pollution control project. You were involved for the development of the project charter, and the task has been completed. What could be the next appropriate action?

A. Development of the risk register.

B. Development of the project schedule.

C. Development of the project management plan.

D. Obtain approval of the project management plan.

Answer: C

Explanation:

After the development of the project charter, next action should be the development of the project management plans.


19. You are the project manager and your project team has worked hard for completing the tasks assigned according to the project management plan. You have informed the sponsor that now you will proceed for the project closing. The sponsor informs that some activities must be completed before the project closing. What important activities must be completed before the project can be closed? 

A. Organizational process assets must have been updated.

B. Transition of the product, service or result must have been completed.

C. Project deliverables must have been accepted.

D. Lessons learned must have been completed.

Answer: C

Explanation: 

Unless the project deliverables are accepted, the project cannot be closed.


20. You are the project manager and have observed that there is lot of confusion amongst the project team, due to which the project is being delayed. Some of the project activities have not been executed in the planned sequence and not at the correct time. Deliverables completed by a particular project team have not been processed correctly by the other team, which has led to extensive rework and increased project costs. Which project management tool may be best used to avoid such issues?

A. Communications management plan.

B. Organization hierarchy chart.

C. Work authorization system.

D. RACI matrix.

Answer: C

Explanation: The work authorization system ensures that the project activities are undertaken in the correct sequence and the correct time.



 

Best PMP Exam Practice Questions On PMBOK 7th Edition

E-mail Print PDF

11. You are the project manager and in the execution stage of the project. You appreciate that since the project team has a diverse background, cultural differences may cause severe issues that may adversely affect the achievement of the project objectives. Though cultural differences need to be managed throughout the project, which are the most important stages when these differences need to be strictly monitored and managed? 

A. When you create the project schedule.
B. When planning procurement for the project.
C. When you develop the project acceptance criteria.
D. When deciding recognition and awards for the project team.
E. When the project team is globally distributed.
Answer: E
Explanation:
Management of cultural differences is particularly important when the project team is globally distributed, as the team will belong to different cultures.

12. Your project team has intimated that the requirements for the deliverables are not adequately explained. Clear requirements should be _________, _____________ and ___________.
A. Concise.
B. Verifiable.
C. Consistent.
D. Linked with milestones.
E. Challenging.
Answer: A, B, C
Explanation:
Clear requirements be concise, verifiable, and consistent. These may not be linked with milestones, or necessarily be challenging.

13. You are the project manager for a research project and in the execution stage. The project management team has a diverse cultural background, with different educational and work experiences. Similarly, as the project work is globally distributed, the project stakeholders also have different cultures and background. You appreciate that due to these differences, there may be a resistance from the project team and the stakeholders regarding the feasibility of the project. What is the most suitable action to resolve the issue?

A. Create a responsibility assignment matrix to indicate the responsibilities of each team member and the stakeholder for project activities.
B. Create the organization hierarchy diagram, to indicate the formal relationships of the team members.
C. Conduct a meeting with the concerned project team and project stakeholders, and explain the purpose of the project.
D. Implement the project management plan, and resolve the issues on their occurrence.
Answer: C
Explanation:
Issues due to cultural differences should be managed at the earliest by explaining the project purpose, and clarifying any misunderstandings.

14. Daily stand-up is an important feature in Agile projects. Select the best option from the list following that describes the significance of daily stand-up in Agile?
A. It is a meeting to discuss the work schedule.
B. It is a meeting where the team explains the work done on the previous day, plan for the current day, and the issues confronted while performing tasks.
C. Lecture regarding project objectives.
D. None of the above.
Answer: B
Explanation:
Daily standup is a meeting where the team explains the work done on the previous day, plan for the current day, and the issues confronted while performing tasks.

15. You are the project manager for developing COVID-19 vaccine. The project charter has been created and now you are developing the project management plan. You have observed that the project stakeholders have different perceptions and varying project requirements. Thus, you have difficulty in creating a realistic project management plan for achieving the project benefits. How best you can ensure common understanding among the project stakeholders?
A. Arrange focus groups for discussions to achieve common understandings and resolve conflicting interests.
B. Create the project management plan and request the project stakeholders to review it.
C. Request each stakeholder to write their point of view and include in the project management plan.
D. You are the project manager and responsible to prioritize the project objectives.
Answer: A
Explanation:
It is best to discuss the issues and achieve common understandings.


Page 2  | Page 4

 

Best PMP Certification Exam Questions (PMBOK 7th Edition)

E-mail Print PDF

6. Retrospectives are important for the efficient management of projects. Which from the list following best communicates the goal of a retrospective meeting?

A. To aid the customers appreciate how the team functions.

B. To aid managers decide whom to reprimand and reward.

C. To aid product owner prioritize features for the subsequent iteration.

D. To aid the team review and adapt.

Answer: D

Explanation:  Retrospective does not normally include the customer (A). It is not a method for measuring performance of individuals (B). It is also not a prioritization meeting (C). It provides an opportunity to review functioning and adapt to become more efficient (D).


7. Which statement from the list following best describes the efforts for change management in projects?

A. Changes in projects are normally unpredictable. Therefore, planning for performing change management cannot be accurate.

B. Change management plans should be created while the change control processes are being performed.

C. Change management can be planned as a component of the project management plan.

D. Changes are an indicator of bad planning. Changes should be avoided during project, and therefore there will be no requirement to manage them.

Answer: C

Explanation:

Changes in projects are inevitable, and therefore it is important that change management be planned efficiently.


8. The burndown chart of an iteration indicates an upward trend between the first and second iteration. What may be the reason for this trend?

A. The cycle time was decreased.

B. Additional user stories were introduced to the iterations.

C. Team velocity was reduced.

D. Team burn rate was improved.

Answer: B

Explanation:  A burndown chart indicates the number of story points that are remaining. Additional user stories will cause the burndown chart to show an upward trend.


9. You are the project manager of Hilton and are confronted with several issues that may have been foreseen using a risk management process supported with suitable documentation. Which document should have been developed that may have reduced such issues?

A. Risk register.

B. Details of risk triggers.

C. Risk mitigation.

D. Decision tree.

Answer: A

Explanation: Risk register includes all potential risks with their mitigation plans. By continuous monitoring of risk register, issues in projects can be minimized. Options B, C, and D do not mention project documents.


10. A product owner is very assertive and inclines to oblige the team to complete more tasks than they can perform. This is producing fatigue in the project team that may affect the achievement of the project objectives. What may be the best approach for resolving this adverse situation?

A. Team facilitator may discuss with the product owner and highlight the hazards of team fatigue.

B. Team should include extra buffers in their estimates for tasks.

C. Product owner may be changed.

D. Additional resources may be arranged to complete the work early.

Answer: A

Explanation:  Team facilitator may discuss with the product owner and highlight the hazards of team fatigue. Arranging additional resources will increase the project cost, and changing the product owner is not desirable.

 
 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 7